Lymfodrenáž | masáž lymfatického systému | Vlado Kocian

Lymfodrenáž | masáž lymfatického systému | Vlado Kocian

Skutočná lymfodrenáž

Viacerí odborníci nám potvrdili, že lymfodrenáž zdravý človek vlastne nepotrebuje. Podľa MUDr. Evy Kmetyovej, primárky fyziatricko- rehabilitačného oddelenia je dokonca možné, že skutočnú lymfodrenáž v kozmetických salónoch ani nedostanete: „Veľmi záleží na odbornosti. Lymfodrenáž by mal robiť špeciálne školený fyzioterapeut. To, čo sa prezentuje ako odbúravanie celulitídy, nemusí byť skutočná lymfodrenáž. Je to módne wellness, masáže, ktoré uvoľňujú stuhnuté svaly, zlepšujú prekrvenie, môžu odstrániť z podkožia nejaké tekutiny a čiastočne upraviť tonus pokožky a navodiť príjemný pocit. Skutočná ručná lymfodrenáž sa považuje za zložitejšiu techniku, ktorá sa používa predovšetkým ako podpora odtoku lymfy pri liečbe opuchov. Nie každý opuch pritom má na svedomí nahromadená lymfa!" Podľa doktorky Kmetyovej sa napríklad pri ručnej lymfodrenáži používa len na ruku osem špeciálnych hmatov, pričom je dôležitý tlak a smer pohybu. „Správne vykonávaná ručná lymfodrenáž trvá šesťdesiat minút. V pokročilých štádiách lymfedému vznikajú takzvané slonie ruky alebo nohy, teda extrémne opuchy, ktoré sa nedajú pomýliť s opuchnutými nohami napríklad v dôsledku únavy," hovorí lekárka. Záver? Ak ste zdravá a vyberiete sa na takzvanú lymfodrenáž, či už ručnú, alebo prístrojovú, môže vás príjemne uvoľniť. Podľa doktora Leoša Středu vám ju môže urobiť hoci aj zaškolená kozmetička. Nemá čo pokaziť. Ak nepomôže, neuškodí. Je len na vás, za čo zaplatíte. Kozmetické salóny sa poisťujú vaším podpísaným vyhlásením o zdravotnom stave. Ak však máte skutočne zdravotný problém, lymfodrenáž sa musí robiť pod odborným lekárskym dohľadom. „Ak vám napríklad opuchne len jedna ruka alebo noha, neliečte sa v kozmetickom salóne, ale vyhľadajte lekára. Môže ísť o závažné ochorenie," upozorňuje MUDr. Kmetyová.

Lymfa - tkanivový mok sa v lymfatických cievach a žilkách pohybuje jedným smerom vďaka činnosti svalov. Lymfa sa tak dostáva aj do tých najmenších lymfatických ciev - kapilár. V lymfatických uzlinách lymfa spolupracuje s bielymi krvinkami, ktoré chránia organizmus pred infekciami, rakovinovými bunkami, vírusmi či pred baktériami. Lymfatické cievy tvoria veľkú časť imunitného systému. Ich úlohou je odvod toxických látok z telových tkanív. Pri normálnej činnosti pretekajú lymfatickým systémom približne štyri litre tekutín, čo sú vlastne vedľajšie produkty metabolických procesov. Zdravý človek lymfodrenáž vlastne nepotrebuje. Lymfu si môže rozprúdiť obyčajnou masážou alebo cvičením, pri ktorom sa prirodzene namáha svalstvo, napríklad obyčajný beh, chôdza, aerobik či Pilatesove cvičenia. Keď už však niekto chce lymfodrenáže absolvovať, nemal by ich podstupovať častejšie ako raz týždenne.

Liečebná lymfodrenáž

Lymfodrenážne masáže, ručné aj prístrojové, lymfodrenážna gymnastika či bandážovanie, to všetko sa využíva pri liečbe závažných ochorení. Musia sa však robiť pod lekárskym dohľadom.

Lymfodrenáž nemožno použiť pri zhubných ochoreniach, či už neliečených, alebo nedoliečených, pri akútnych bakteriálnych infekciách a akútnych infekčných stavoch (hnisavá angína, chrípka). Nevhodná je pre ľudí, trpiacich akútnym žilovým ochorením, ktoré je spojené so zápalom. Mohlo by pri ňom dôjsť k rozšíreniu infekcie. Neodporúča sa ani pri zvýšenej funkcii štítnej žľazy a neliečenom vysokom tlaku krvi. Takisto nie je vhodná, ak opuch končatín vyvolalo ochorenie srdca, žlčníka alebo obličiek.

MUDr. Ivan Buran, PhD., neurológ
Lymfodrenáž sa v medicíne používa najmä pri riešení opuchov spôsobených poruchou obehu lymfy. Sú poznatky, že zrýchlený obeh lymfy podporuje imunitný systém a podieľa sa na potlačení zápalových procesov. Pôsobením na tenké vlákna nervového systému dochádza k potlačeniu bolesti, pôsobením na svalový aparát sa znižuje svalové napätie. Tieto účinky sa dajú využiť pri riešení niektorých neurologických ochorení ako bolestivých stavov pri diabetickej neuropatii, pri takzvanom zápale sedacieho nervu, najmä ak sú pálčivého charakteru spojené s poruchou prekrvenia. Niekedy sa dosahujú prekvapujúco priaznivé efekty. Z tejto liečby sú vylúčené zápalové procesy ciev a kože. Indikácie musí určiť lekár.

Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD., onkológ-mamológ
Každá onkologická pacientka, ktorá podstúpila operáciu prsníka s ožiarením, by mala prakticky po celý život denne cvičiť špeciálne cviky, ktoré zabránia opúchaniu rúk. V rámci operácie sa totiž často odstraňujú aj lymfatické uzliny v podpazuší, čo môže spôsobiť porušenie lymfatických ciev. Lymfa potom nemôže voľne prúdiť a vznikajú lymfedémy, teda opuchy. Pokiaľ žena necvičí, opuchy môžu byť veľmi vážne. Mal som pacientku, ktorá pre extrémny opuch dokonca prišla o ruku. Pri miernejších stavoch však môže pomôcť práve lymfodrenáž, či už ručná, alebo prístrojová. Môže sa využiť asi dvakrát do roka, medzitým sa niekedy užívajú lieky na odvodnenie. Lymfodrenáž by mal určite robiť špeciálne vycvičený rehabilitačný pracovník, aby sa pacientke väčšmi neublížilo, ako pomohlo. Rakovina prsníka totiž často metastázuje do chrbtice, pľúc a pečene. Metastázy v stavcoch by mohli pri nesprávnej manipulácii a záťaži pri masáži žene uškodiť. Žena po liečbe, ktorej začne ruka opúchať, by určite nemala ísť na lymfodrenáž bez lekárskeho odporúčania, pretože môže ísť aj o prejav návratu rakoviny prsníka.

Rakovinu si masážou neprivodíte

Jeden z mýtov, kolujúci medzi tými, ktorí majú obavy z lymfodrenáže, hovorí, že častá stimulácia lymfatických ciest, či už masážou, alebo dokonca obyčajným holením pod pazuchami, môže vyprovokovať zhubné bujnenie. Na to, či je na tom niečo pravdy, sme sa opýtali MUDr. Evy Demečkovej, primárky Oddelenia klinickej hematológie LF UK, SZU a FNsP Bratislava. „Príčinu vzniku zhubného ochorenia lymfatického systému, ktoré patrí medzi onkohematologické ochorenia,doteraz nepoznáme. Vieme však, že vzniká poruchou genetickej výbavy materskej krvotvornej bunky. U každého človeka vzniká denne v tele 1 x 103 buniek, ktoré majú potenciál malígne sa zvrhnúť, ale zdravý imunitný systém ich rozpozná a zlikviduje. Prečo sa niekedy tak nestane, to nik nevie. Lymfodrenáž alebo aj obyčajná masáž teda nie je nebezpečná z hľadiska vzniku ochorenia. Neodporúča sa však robiť u pacientov s malígnym ochorením lymfatického systému, pretože by mohlo dôjsť k rozsevu chorých buniek. A čo sa týka údajne nebezpečného dráždenia uzlín pod pazuchou pri holení, je to skôr úsmevné, pretože u zdravého človeka sa tam uzliny ani nevyskytujú."

Autor: Šarm/Katarína Čulenová


Odporúčame pozrieť tiež:


dna-vlado-kocian-samoliecba-chorob

DNA | Vlado Kocian samoliečba chorôb

Spúšťačom DNA (pakostnice) je nadmerné množstvo kyseliny močovej v krvi

Viac článkov »
detoxikacia-vlado-kocian-samoliecba-chorob

Detoxikácia | Vlado Kocian samoliečba chorôb

Rokmi sa telo zaťaží množstvom toxických látok, ktoré treba dať z tela preč

Viac článkov »
depresie-vlado-kocian-samoliecba-chorob

Depresie | Vlado Kocian samoliečba chorôb

Príznaky depresie a úzkostlivé stavy sa dajú veľmi jednoducho odstrániť

Viac článkov »